مقاله پژوهشی
علی اسکندری؛ مهدی یوسفی
دوره 11، شماره 12 ، اسفند 1389، صفحه 9-35
چکیده
در مقاله حاضر جایگاه رسانه و به طور خاص تلویزیون در امر تعلیم و تربیت اسلامی، متکی بر آموزههای قرآن کریم، سنت نبوی و با تأکید بر فرمایشهای امیرالمؤمنین علی(ع) مورد بررسی قرار میگیرد. برای فهم نحوه حضور رسانه در امر تربیت، باید ابتدا شناخت نسبتاً کاملی از موضوع تعلیم و تربیت و ضرورت آن کسب نمود؛ در ادامه تلاش میشود که مبانی ...
بیشتر
در مقاله حاضر جایگاه رسانه و به طور خاص تلویزیون در امر تعلیم و تربیت اسلامی، متکی بر آموزههای قرآن کریم، سنت نبوی و با تأکید بر فرمایشهای امیرالمؤمنین علی(ع) مورد بررسی قرار میگیرد. برای فهم نحوه حضور رسانه در امر تربیت، باید ابتدا شناخت نسبتاً کاملی از موضوع تعلیم و تربیت و ضرورت آن کسب نمود؛ در ادامه تلاش میشود که مبانی تعلیم و تربیت از دیدگاه اسلام مورد بررسی قرار گرفته و پس از بررسی نظریات اندیشمندان غربی و مسلمان مطرح در این عرصه، وضعیت تربیت در تلویزیون جمهوری اسلامی ایران مطرح و وضعیت رسانه ملی مورد ارزیابی قرار گیرد. در نهایت پس از طرح اصولی به عنوان اصول تربیتی، ذیل دو عنوان تولیدات رسانهای و مخاطبان، نحوه بازنمایی اصول تربیتی در یکی از تولیدات سیمای جمهوری اسلامی ایران (سریال تلویزیونی اغماء) مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
مقاله پژوهشی
ناصر جمالزاده؛ میثم آقادادی
دوره 11، شماره 12 ، اسفند 1389، صفحه 37-64
چکیده
سیاستگذاری کلان در زمینه امور فرهنگی کشور که منجر به رشد و توسعه برنامههای فرهنگی با مضامین اسلامی و خودی و نه وارداتی شود، نیازمند مبانی نظری قوی خواهد بود. تبیین این سیاستها از دیدگاه امام خمینی(ره) با بررسی آراء و نظرات ایشان کمک مؤثری به حل مشکلات فرهنگی خواهد کرد. این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی در پی آن است که با بررسی نظرات ...
بیشتر
سیاستگذاری کلان در زمینه امور فرهنگی کشور که منجر به رشد و توسعه برنامههای فرهنگی با مضامین اسلامی و خودی و نه وارداتی شود، نیازمند مبانی نظری قوی خواهد بود. تبیین این سیاستها از دیدگاه امام خمینی(ره) با بررسی آراء و نظرات ایشان کمک مؤثری به حل مشکلات فرهنگی خواهد کرد. این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی در پی آن است که با بررسی نظرات امام خمینی در صحیفه امام و با تأکید بر وصیتنامه سیاسی الهی ایشان مؤلفههای سیاستگذاری امور فرهنگی کشور را استخراج کند. در این پژوهش به اختصار تلاش میشود به این سؤالات پاسخ داده شود: 1.امام خمینی چه تعریفی از فرهنگ ارائه میدهند؟ 2. با توجه به لزوم شناخت فرهنگ بیگانه، رهبر انقلاب چه ویژگیهایی را برای فرهنگ غیرخودی برمیشمرند؟ 3. چه پیشنهادهایی را میتوان برای سیاستگذاری کلان امور فرهنگی براساس نظرات امام خمینی استخراج کرد؟
مقاله پژوهشی
مهناز شایستهفر
دوره 11، شماره 12 ، اسفند 1389، صفحه 65-88
چکیده
نگارگری مناسک حج، جلوهای است از چیرهدستی هنرمندان نگارگر مسلمان در بازنمایی مذهب در هنر اسلامی؛ همچنین بیانگر نمودی از حلقه مودت و محبت در میان مسلمانان است.
نگارههای مورد بحث در این مقاله از دورههای تاریخی ایلخانی، تیموری: فوی و ترکان عثمانی، حدفاصل سدههای هشتم تا هفدهم/یازدهم/ چهاردهم و از میان نسخههای خطی جامع ...
بیشتر
نگارگری مناسک حج، جلوهای است از چیرهدستی هنرمندان نگارگر مسلمان در بازنمایی مذهب در هنر اسلامی؛ همچنین بیانگر نمودی از حلقه مودت و محبت در میان مسلمانان است.
نگارههای مورد بحث در این مقاله از دورههای تاریخی ایلخانی، تیموری: فوی و ترکان عثمانی، حدفاصل سدههای هشتم تا هفدهم/یازدهم/ چهاردهم و از میان نسخههای خطی جامع التواریخ، لیلی و مجنون، آثار آل مظفر، شاهنامه قوامالدین، جنگ اسکندر سلطان، سلسلة الذهب، روضة الصفا، خمسه نظامی، حبیب السیر، سیرالنبی و چند نگاره تک برگی انتخاب شده است.
در این مقاله ضمن بررسی محتوایی نگارهها با محوریت حج و خانه کعبه، اهداف زیر پیگیری میشوند: 1. بررسی نوع تأثیرگذاری مناسک حج در همبستگی ملی و وحدت اسلامی در نگارگری اسلامی / 2. بررسی تکنیکی و ویژگیهای هنری ترسیم مراسم حج در نگارگری اسلامی.
حسن کلاکی؛ مرتضی نیازخانی
دوره 11، شماره 12 ، اسفند 1389، صفحه 89-123
چکیده
مدل اندازهگیری دینداری جوانان؛ ابتدا بر پایه ابعاد پنجگانه مدل گلاک و استارک شاخصسازی شده؛ سپس با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به دنبال شناسایی دقیق ابعاد پنجگانه فوق مورد بررسی قرار گرفته است. روابط بین ابعاد پنجگانه دینداری بر پایه رویکرد هیجانی روانشناسانی نظیر ماندلر، شاختر، آرنولد و انطباق دیدگاههای ...
بیشتر
مدل اندازهگیری دینداری جوانان؛ ابتدا بر پایه ابعاد پنجگانه مدل گلاک و استارک شاخصسازی شده؛ سپس با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به دنبال شناسایی دقیق ابعاد پنجگانه فوق مورد بررسی قرار گرفته است. روابط بین ابعاد پنجگانه دینداری بر پایه رویکرد هیجانی روانشناسانی نظیر ماندلر، شاختر، آرنولد و انطباق دیدگاههای آنان با تربیت اسلامی مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفته است. مطالعه این روابط و تأثیر و تأثر بین این متغیرها با استفاده از نرمافزار لیزرل که به نوعی به آن تحلیل عاملی تأییدی یا مدل معادلات ساختاری میگویند، مورد اندازهگیری قرار گرفته است. مقدار RMSEA=0/053 برای این مدل، نشان میدهد که این مدل از برازش قابل قبولی برخوردار است. بهطوری که میتوان اذعان نمود که دینداری یک پدیده سه بعدی است که شامل بعد اول؛ بعد ذهنی و شناختی دین، بعد دوم؛ بعد احساسی یا عاطفی دین و بعد سوم؛ بعد عملی و رفتاری دین میباشد. روابط اثرگذاری بین ابعاد دینداری طوری است که ابتدا از فیلتر ذهنی و شناختی عبور کرده و پس از آن در حالت عاطفی و احساسی شناسایی شده و سپس با عبور از آن فیلتر، در شکل رفتاری نمایان میگردد.
سید علی مرتضوی امامی
دوره 11، شماره 12 ، اسفند 1389، صفحه 125-157
چکیده
ظهور انقلاب اسلامی ایران که با برچیدن استبداد 2500 ساله شاهنشاهی و سلطه فراگیر و همه جانبه آمریکا در ایران آغاز شد و به همراه خود، انقلاب بزرگتر و عظیمتر را رقم زد، انقلابی حاوی ارزش، اصول و باورهای دینی و اعتقادی با ارج نهادن به اصولی چون فداکاری، گذشت، عدالتخواهی و آرمانگرایی، که از آنها تحت عنوان سیرت انقلاب اسلامی یاد ...
بیشتر
ظهور انقلاب اسلامی ایران که با برچیدن استبداد 2500 ساله شاهنشاهی و سلطه فراگیر و همه جانبه آمریکا در ایران آغاز شد و به همراه خود، انقلاب بزرگتر و عظیمتر را رقم زد، انقلابی حاوی ارزش، اصول و باورهای دینی و اعتقادی با ارج نهادن به اصولی چون فداکاری، گذشت، عدالتخواهی و آرمانگرایی، که از آنها تحت عنوان سیرت انقلاب اسلامی یاد میکنیم. این انقلاب نه تنها به پارادایم انزوای دینی از حیات اجتماعی و سیاسی بشریت و خنثی بودن ابعاد مبارزاتی آن پایان داد، بلکه در کنار احیاء هویت دینی و بیداری ملتها، فرهنگ اسلامی را در ایران، منطقه و جهان حاکم نمود که از این عملیات تحت عنوان صورت انقلاب اسلامی، یاد میشود. این روند از انقلاب اسلامیایران قدرت نرمی ساخت که واکنش ابرقدرتهایی چون آمریکا را برانگیخت و آنها را مجبور به جنگی نرم و آرام در قالب مبارزه با فرهنگ، ارزشها، اسلوب اسلامی و دینی مردم ساخت و در این راستا از رسانهها، نخبگان حاکم، اقلیتهای قومی، جنبشهای اجتماعی و اپوزیسیونهای خارج از حاکمیت استفاده کرد. جنگ نرم آمریکا و اسرائیل و قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران که در آن سیرت و صورت انقلاب اسلامیخلاصه شده است، طرفهای مقابل هم هستند که واکنش یکی در دیگری اثر خواهد گذاشت و باورها و اعتقادات یک جامعه، موضع کشمکش هر دو طرف است.
حسین مستقیمی
دوره 11، شماره 12 ، اسفند 1389، صفحه 159-182
چکیده
در این تحقیق، ما با مستندکاوی نظرات و کارهای برشت در حوزه تئاتر و واکاوی آنها در چارچوب ارتباطات اجتماعی، تلاش داریم کار برشت را به منظور بهرهبرداری و بازتولید رسانهای آن، کانون توجه قرار داده و بین محتوای هنری با ظرفیتها و ظرافتهای کار رسانهای، پیوندی منطقی برقرار کنیم. تأکید بر وزن رسانه همپای وجه هنر و به خدمت گرفتن ...
بیشتر
در این تحقیق، ما با مستندکاوی نظرات و کارهای برشت در حوزه تئاتر و واکاوی آنها در چارچوب ارتباطات اجتماعی، تلاش داریم کار برشت را به منظور بهرهبرداری و بازتولید رسانهای آن، کانون توجه قرار داده و بین محتوای هنری با ظرفیتها و ظرافتهای کار رسانهای، پیوندی منطقی برقرار کنیم. تأکید بر وزن رسانه همپای وجه هنر و به خدمت گرفتن ظرفیت هنر در ظرف رسانه و بالعکس، استفاده از قابلیتهای رسانه در خدمت شکل و محتوای تعالی بخش هنری، سمتگیری ما در سبک خاصی از پیامگذاری و نیز بازتعریف نقش و جایگاه مخاطب است، چرا که برشت، هدفگذاری ارتباط جمعی را با التزام به عنصر جذابیت و سرگرمی در کار هنری، به سویههای آگاهی و عمل ناب اجتماعی (praxis) ارتقا میدهد. نوشته حاضر، مرور آموزههایی برای دستاندرکاران هنر و متولیان امور رسانههاست.
موسی کاظم زاده؛ کمال کوهی
دوره 11، شماره 12 ، اسفند 1389، صفحه 183-212
چکیده
در نظام نوین جهانی، ما در عصر رسانهها زندگی میکنیم؛ عصری که در آن رسانههای گروهی جزو جداییناپذیر زندگی ما هستند. رسانهها با اتخاذ سیاستهای متفاوت ارتباطی، توسعه فرهنگی کشورها را تسهیل و تسریع میکنند. کارکرد رسانهها در عصر ارتباطات، بیشک در همه ابعاد زندگی اجتماعی و فرهنگی جوامع بشری انکارناپذیر است. ...
بیشتر
در نظام نوین جهانی، ما در عصر رسانهها زندگی میکنیم؛ عصری که در آن رسانههای گروهی جزو جداییناپذیر زندگی ما هستند. رسانهها با اتخاذ سیاستهای متفاوت ارتباطی، توسعه فرهنگی کشورها را تسهیل و تسریع میکنند. کارکرد رسانهها در عصر ارتباطات، بیشک در همه ابعاد زندگی اجتماعی و فرهنگی جوامع بشری انکارناپذیر است. امروزه جامعهای توسعه یافته تلقی میشود که بتواند در کنار توسعه شاخصهای اجتماعی واقتصادی مانند درآمد سرانه، توزیع ناخالص ملی و نرخ مرگ و میر، بر معیار آموزش و اطلاعات و در حقیقت عنصر دانایی اجتماعی تأکید کند.
در چنین جامعهای، وسایل نوین ارتباط جمعی با تولید و توزیع مطلوب اطلاعات، نقش زیادی در بالا بردن آگاهیهای گوناگون و ضروری به عهده میگیرند و جامعه را در نیل به تعالی و ترقی همه جانبه یاری میکنند. حال این رسانهها هستند که با اتخاذ سیاستهای پویای اجتماعی و ترکیب آن با سیاستهای فرهنگگرا میتوانند عامل آمیختگی، توازن و پیوند دادن باورهای اصیل اعتقادی و سنتهای بارور جامعه باشند و با گسترش آفرینندگی و افزایش رشد فرهنگی به توسعه همه جانبه کشورمان کمک کرده و باعث پویایی افکار شوند.
در این میان به نظر میرسد، برای یکپارچگی توسعه فرهنگی جهت تقویت هویت و وحدت ملی، در دستور کار قراردادن برنامه ریزی آینده توسعه فرهنگی کشور، متناسب با سیاست فرهنگی، در کنار اجرای افق سیاست رسانهای براساس چشم انداز توسعه در جامعه اطلاعاتی عصر حاضر، ضروری به نظر میرسد.