مقاله پژوهشی
فاطمه جواهری؛ سیدحسین سراجزاده؛ سمیه شکفته
دوره 13، شماره 18 ، شهریور 1391، صفحه 7-34
چکیده
با وجودی که طی چند سال گذشته در مورد گرایشهای موسیقیایی جوانان ایرانی مطالعاتی انجام شده اما موسیقی زیرزمینی کمتر موضوع پژوهش قرار گرفته است. مقالة حاضر به بررسی مضامین مستتر در شعر موسیقیهای زیرزمینی پرداخته است. در این راستا11 مورد از این شعرها که در زمان نگارش مقاله از شهرت بیشتری برخوردار بودند انتخاب و با استفاده از روش تحلیلمحتوای ...
بیشتر
با وجودی که طی چند سال گذشته در مورد گرایشهای موسیقیایی جوانان ایرانی مطالعاتی انجام شده اما موسیقی زیرزمینی کمتر موضوع پژوهش قرار گرفته است. مقالة حاضر به بررسی مضامین مستتر در شعر موسیقیهای زیرزمینی پرداخته است. در این راستا11 مورد از این شعرها که در زمان نگارش مقاله از شهرت بیشتری برخوردار بودند انتخاب و با استفاده از روش تحلیلمحتوای کمی و کیفی، مضامین و دلالتهای جامعهشناختی آنها شناسایی شده است. یافتههای بهدست آمده حاکی از آن است که شعرهای موسیقیهای زیرزمینی دارای سوگیری انتقادی به شرایط فرهنگی ـ اجتماعی جامعة ایران هستند و این ظرفیت را دارند تا با مباحث مطرح درعرصة عمومی ارتباط پیدا کنند.
مقاله پژوهشی
افسانه ادریسی؛ احسان رحمانی خلیلی؛ میترا معظمی؛ سیده نرگس حسینیامین
دوره 13، شماره 18 ، شهریور 1391، صفحه 35-57
چکیده
اعتماد شیوة اجتنابناپذیر زندگی اجتماعی و شرط اساسی برای یک جامعة سالم است. در رویکرد روانشناختی ـ اجتماعی منشأ اعتماد اجتماعی، در شخصیت افراد جستجو میشود. هدف این مقاله شناسایی رابطة گونههای شخصیتی با اعتماد اجتماعی میباشد. رویکرد مقاله توصیفی ـ همبستگی، روش تحقیق پیمایشی و جامعة آماری شامل استادان، کارکنان و ...
بیشتر
اعتماد شیوة اجتنابناپذیر زندگی اجتماعی و شرط اساسی برای یک جامعة سالم است. در رویکرد روانشناختی ـ اجتماعی منشأ اعتماد اجتماعی، در شخصیت افراد جستجو میشود. هدف این مقاله شناسایی رابطة گونههای شخصیتی با اعتماد اجتماعی میباشد. رویکرد مقاله توصیفی ـ همبستگی، روش تحقیق پیمایشی و جامعة آماری شامل استادان، کارکنان و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در سال 1389 میباشد که در حجم نمونة هزار و 212 نفر اجرا شده است. یافتهها حاکی از آن است که میزان اعتماد اجتماعی در سه گروه تفاوت معناداری دارد. کمترین میزان اعتماد اجتماعی مربوط به دانشجویان و بیشترین آن در بین استادان است. رابطة اعتماد اجتماعی با گونههای شخصیتی برونگرایی، انسجامی و شناختی در هر سه گروه معنادار و رابطه آنها بهصورت مثبت و مستقیم میباشد. همچنین رابطة اعتماد اجتماعی با گونة شخصیتی نژندی فقط در گروه استادان معنادار شده که این رابطة منفی و معکوس است.
مقاله پژوهشی
علی مرشدیزاد؛ عباس کشاورزی شکری؛ صالح زمانی
دوره 13، شماره 18 ، شهریور 1391، صفحه 59-81
چکیده
مقالة پیش رو کوششی است که با در نظر گرفتن سه مولفة اساسی (خدا، فرد دیندار و دینداری) و با توجه به نظریة هویت و نظریة بازتابندگی آنتونی گیدنز انجام شده است. سینما نیز بهعنوان یکی از اثرگذارترین ابزارهای رسانهای در جهان معاصر، متن اصلی این بازنمایی است. سوال اصلی، توجه به چگونگی بازنمایی هویت دینی در سینمای پس از انقلاب است. ...
بیشتر
مقالة پیش رو کوششی است که با در نظر گرفتن سه مولفة اساسی (خدا، فرد دیندار و دینداری) و با توجه به نظریة هویت و نظریة بازتابندگی آنتونی گیدنز انجام شده است. سینما نیز بهعنوان یکی از اثرگذارترین ابزارهای رسانهای در جهان معاصر، متن اصلی این بازنمایی است. سوال اصلی، توجه به چگونگی بازنمایی هویت دینی در سینمای پس از انقلاب است. هدف از این مقاله، توصیف چگونگی بازنمایی هویت دینی (سنتی/ بازتابنده) در سینمای ایران است. روش تحقیق نیز مبتنی بر تحلیلمحتوای کیفی است و جامعة آماری، کلیة فیلمهای سینمایی پس از انقلاب است که تأکیدی مستقیم یا غیرمستقیم به مولفههای هویت دینی داشتهاند که تعداد 20 فیلم بهعنوان نمونه و در مصاحبه با صاحبنظران سینمایی و بهصورت هدفمند و غیرتصادفی استخراج شده است. نتایج بهدست آمده حاکی از حضور قطعی مولفههای هویت دینی در سینمای ایران است که در طول سه دهه پس از انقلاب از قالب سنتی به قالب بازتابنده منتقل شده است و این نتایج با تغییرهای اجتماعی و سیاسی سالهای پس از انقلاب همخوانی دارد.
مقاله پژوهشی
علی سروریمجد
دوره 13، شماره 18 ، شهریور 1391، صفحه 83-111
چکیده
جامعة آرمانی یکی از آرزوهای بشر بوده و هست. یکی از شاخصهای تحقق چنین جامعهای ارتقاء فرهنگ در تمام شئون آن است.
در این مقاله بهطور اختصار به این سوال پاسخ داده میشود که فرهنگ چگونه در تحقق جامعة آرمانی قرآنی نقشآفرینی میکند؟ لذا به چند بعد از ابعاد فرهنگ در جامعة آرمانی مانند شکوفایی عقل، گسترش دانش، برادری و محبت، سلامت ...
بیشتر
جامعة آرمانی یکی از آرزوهای بشر بوده و هست. یکی از شاخصهای تحقق چنین جامعهای ارتقاء فرهنگ در تمام شئون آن است.
در این مقاله بهطور اختصار به این سوال پاسخ داده میشود که فرهنگ چگونه در تحقق جامعة آرمانی قرآنی نقشآفرینی میکند؟ لذا به چند بعد از ابعاد فرهنگ در جامعة آرمانی مانند شکوفایی عقل، گسترش دانش، برادری و محبت، سلامت و بهداشت و توجه به محیطزیست اشاره شده است.
اما از همه مهمتر آن است که ارتقاء فرهنگ بدون تحقق حکومت الهی و حضور امام شکل نخواهد گرفت. بنابراین در این مقاله به اختصار به موضوع امامت در قرآن و ویژگیهای امام برای اعتلای فرهنگ در جامعة آرمانی قرآنی اشاره خواهد شد. بدیهی است امامی که خود مظهر عدل، علم و حکمت مطلق خداوند است و علمش وابسته به علم الهی و مبسوطالید برای تحقق تعالیم و دستورهای عادلانة الهی باشد و مردم هم عاقلانه و آگاهانه در خدمت این حاکمیت باشند خواهد توانست جامعة آرمانی را محقق سازد.
مقاله پژوهشی
مصطفی عباسی مقدم
دوره 13، شماره 18 ، شهریور 1391، صفحه 113-144
چکیده
امروزه ارتباطات و تبلیغات مهمترین بستر انتقال و ترویج فکر، فرهنگ، ارزشها و هرگونه پیام به دیگران است و همة مذاهب، مکاتب و ملل از رهگذر رسانههای گوناگون، سعی در تبلیغ همهجانبه مرام خویش دارند. در روزگار کنونی تقابل نظام سلطه جهانی با فرهنگ حقمحور و توحیدی اسلام بیش از هر زمان تبلور یافته و صف مؤمنان و مستکبران را به ...
بیشتر
امروزه ارتباطات و تبلیغات مهمترین بستر انتقال و ترویج فکر، فرهنگ، ارزشها و هرگونه پیام به دیگران است و همة مذاهب، مکاتب و ملل از رهگذر رسانههای گوناگون، سعی در تبلیغ همهجانبه مرام خویش دارند. در روزگار کنونی تقابل نظام سلطه جهانی با فرهنگ حقمحور و توحیدی اسلام بیش از هر زمان تبلور یافته و صف مؤمنان و مستکبران را به روشنی جدا ساخته است. آیات حیاتبخش قرآن بهعنوان تکیهگاه جبهة توحیدی، مشحون از روشها و تجربههای دعوت و ترویج انبیا و اولیاست و آبشخور جبهة استکباری، کیدها و مکرهای شیطانی است.
در مقال، حاضر، با تکیه بر روش استناد به متون و دیدگاهها، ضمن مرور و مقایسة روشهای تبلیغی دو جبهه روشن میشود که مهمترین ویژگی روشهای تبلیغ قرآنی در مقام اجرا، پایبندی به ارزشها و حقایق و جامعنگری و توجه به همة ابعاد حیات انسانی و پیشتازی اسوهها در عمل و در عرصة دستاوردها، تأثیر پایدار و شورآفرینی و ایمانزایی است، در حالی که روشهای تبلیغ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، در جهان امروز به خاطر عدم پایبندی به حق و حقیقت، عدم انطباق قول و فعل، معنویتگریزی و استفاده از وسایل مشروع و نامشروع ـ علیرغم توانایی ایجاد هیجانها و انگیزشهای زودگذر وجریانسازی مقطعی ـ قادر به تأثیرگذاری درازمدت و ایمانآفرینی و ایجاد امید پایدار به سعادت و فلاح در انسانها نیستند.
مقاله پژوهشی
رضا عبداللهی؛ محسن شورگشتی؛ بابک اخوتپور
دوره 13، شماره 18 ، شهریور 1391، صفحه 145-172
چکیده
این مقاله به بررسی نقش رسانههای نوین در گسترش جنبش والاستریت میپردازد. این امر به دو علت است: اول اینکه جنبشهای جدید اجتماعی دیگر به رسانههای جریان اصلی که وابسته به کانونهای قدرت و ثروتاند اعتمادی ندارند و دوم اینکه رسانههای اجتماعی دارای ویژگی «اجتماعی بودن» هستند. اهداف طراحان شبکههای ...
بیشتر
این مقاله به بررسی نقش رسانههای نوین در گسترش جنبش والاستریت میپردازد. این امر به دو علت است: اول اینکه جنبشهای جدید اجتماعی دیگر به رسانههای جریان اصلی که وابسته به کانونهای قدرت و ثروتاند اعتمادی ندارند و دوم اینکه رسانههای اجتماعی دارای ویژگی «اجتماعی بودن» هستند. اهداف طراحان شبکههای اجتماعی هر چه میخواهد باشد، مردم این شبکهها را بهکار میگیرند تا اخبار و اطلاعاتی را که به سختی از رسانههای حکومتی اعلام میشود منتشر کنند، اقدامهای اعتراضی را برنامهریزی و هماهنگ نمایند و به جهان بگویند که چه رویدادی در حال وقوع است. جنبشهای اجتماعی نیاز دارند بر افکارعمومی تأثیرگذار باشند، چرا که افکارعمومی در بازتولید، حمایت و گسترش این جنبشها نقشی جدی ایفا میکنند.
جنبشهای اجتماعی برای تداوم فعالیت خود و به ثمر نشاندن حرکتهای اعتراضی نیازمند رسانههای گروهی جریان اصلی هستند، چرا که این رسانهها بخش وسیعی از مردم در طبقات مختلف را دربرمیگیرند.
تأثیر جنبش اشغال والاستریت و گسترش جامعة شبکهای را باید خط بطلانی دانست بر برخی نظریهها، مانند مارپیچ سکوت، جهالت چندجانبه، سکوت رسانهها، نظریة تقویمی رسانهها و نظریة برجستهسازی رسانهها.
مقاله پژوهشی
امیر لشکری؛ محمود عزیزی سلدوز
دوره 13، شماره 18 ، شهریور 1391، صفحه 173-208
چکیده
«روضهخوانی» از گونههای مرسوم قصهگویی نمایشی مذهبی ایرانی است که اساساً کارکردی تبلیغی داشته، با گذشت زمان فراگیر شده و به رسمی مذهبی بدل گشته است؛ چنانکه از چندین قرن پیش تاکنون بهطور مستمر و همهساله، روضهخوانیهای عمومی و خصوصی بسیاری در سطح شهرها و روستاهای ایران در کنار دیگر آیینهای عزاداری ماههای ...
بیشتر
«روضهخوانی» از گونههای مرسوم قصهگویی نمایشی مذهبی ایرانی است که اساساً کارکردی تبلیغی داشته، با گذشت زمان فراگیر شده و به رسمی مذهبی بدل گشته است؛ چنانکه از چندین قرن پیش تاکنون بهطور مستمر و همهساله، روضهخوانیهای عمومی و خصوصی بسیاری در سطح شهرها و روستاهای ایران در کنار دیگر آیینهای عزاداری ماههای محرم و صفر برگزار میشده است. برقراری این مجالس و همچنین حضور در آن، به شکلی خودانگیخته بوده و با استقبال فراوانی از سوی اهل شیعه روبرو میشود و این به دلیل علاقة بسیار شیعه به امامانش و یادآوری مصائب ایشان در راه نجات دین و شریعتشان است. از اینرو شیعیان حضور در این مجالس و گوشسپردن به روضه را ثوابی بزرگ میدانند. روضهخوانی بهعنوان پدیدهای فراگیر که چندین قرن از عمر آن میگذرد، مستلزم توجه بیشتر و شناخت عمیقتر است؛ بنابراین این مقاله فرصتی است برای پرداختن به رایجترین گونة نقل مذهبی در ایران یعنی روضهخوانی و بررسی هرچه بیشتر این موضوع که آیا نقلهای مذهبی همچون روضهخوانی، علاوه بر کارکرد دینی و اجتماعی گستردهشان، از منظر زیباییشناسی نیز غنی بوده و در شأن یک هنر محسوب میشوند؟