فرهنگ، ارتباطات، رسانهها و سبک زندگی
محمدتقی کرمی؛ شیما فرزادمنش
چکیده
پژوهش حاضر به تاثیر همه گیری ویروس کوید19 بر بازنمایی زندگی روزمره در صفحات زنان متاهل اینفلوئنسر سبک زندگی در چهارماه نخست همهگیری در ایران می پردازد. مسئلۀ پژوهش، چگونگی بازنمایی دوران قرنطینه در صفحات اینفلوئنسرهاست و محققان تلاش می کنند نوع معنایابی ویروس کوید19 را در این صفحات تحلیل کنند. اینفلوئنسرهای سبک زندگی در اینستاگرام ...
بیشتر
پژوهش حاضر به تاثیر همه گیری ویروس کوید19 بر بازنمایی زندگی روزمره در صفحات زنان متاهل اینفلوئنسر سبک زندگی در چهارماه نخست همهگیری در ایران می پردازد. مسئلۀ پژوهش، چگونگی بازنمایی دوران قرنطینه در صفحات اینفلوئنسرهاست و محققان تلاش می کنند نوع معنایابی ویروس کوید19 را در این صفحات تحلیل کنند. اینفلوئنسرهای سبک زندگی در اینستاگرام پرطرفدارترین راویان زندگی روزمره هستند و به دلیل دسترسی به منابع اقتدار، ظرفیت های بالایی در معناسازی از پدیده ها دارند. در این پژوهش، شیوه های روایت زندگی روزمرۀ مجازی در دوران همه گیری ویروس کوید19، براساس نظریۀ تحلیل روایت رِیسمن مورد مطالعه قرار گرفته و روش تحقیق کیفی و مبتنی بر مردمنگاری مجازی بوده است. براساس تکنیک تحلیل روایت، داده ها که شامل پستهای اینفلوئنسرهای سبک زندگی بوده اند، پردازش شده و انواع استراتژی های روایت زندگی خانوادگی در دوران قرنطینه در دو سطح مضمونی و ساختاری تحلیل شده اند. در بخش اول«زنان سایبورگ به مثابه راویان قرنطینه»، یافته ها تحلیل مضمونی شدهاند و چهار گونۀ: برساخت فانتزی-کرونا، برساخت مضاعف گفتمان انگیزشی، نوستالژی پیشاکرونا، پزشکی کردن زندگی روزمره سنخ شناسی شده است. در بخش دوم یافته ها به تحلیل ساختاری نسبت عکسها با نوشتار در پستها و مکانیزمهای تاثیرگذاری اینفلوئنسرها پرداخته شده و دو گونۀ: چرخش پلتفرمی و استراتژیهای رفع چالش تاثیرگذاری بر مخاطب، صورت بندی شده است.
ساره امیری؛ احسان آقابابایی
چکیده
هدف مقاله پیشرو پاسخ به این پرسش است که تصویر زن روشنفکر در سینمای پس از انقلاب اسلامی چگونه برساخته شده است؟ برای نیل به این هدف از مفهوم «روشنفکر خاص» «میشل فوکو» و روش «تحلیل روایت» استفاده شد. حجم نمونه شامل 13 فیلم تولیدشده بین سالهای 1360-1390 است که به شیوۀ هدفمند گزینش شده است. یافتهها نشان میدهد که در ...
بیشتر
هدف مقاله پیشرو پاسخ به این پرسش است که تصویر زن روشنفکر در سینمای پس از انقلاب اسلامی چگونه برساخته شده است؟ برای نیل به این هدف از مفهوم «روشنفکر خاص» «میشل فوکو» و روش «تحلیل روایت» استفاده شد. حجم نمونه شامل 13 فیلم تولیدشده بین سالهای 1360-1390 است که به شیوۀ هدفمند گزینش شده است. یافتهها نشان میدهد که در سینمای پس از انقلاب، زن روشنفکر، زنی مستقل، شاغل، تحصیلکرده با پوششی مدرن است که در تقابل با مناسبات خانوادگی قرار گرفته است؛ ازاینرو، در سینمای پس از انقلاب «خانواده» حوزه اصلی فعالیت زنان روشنفکر بازنمایی شده است و روایت سینما از تحول شخصیت این زنان، روایت تغییر شکل برساخت «تقابل روشنفکر بومی و روشنفکر غربی» در سالهای پایانی دهه شصت، به برساخت «روشنفکر مدرن ایستاده و مقاوم» در دهه هفتاد و «روشنفکر مدرن شکستخورده» دهه هشتاد است؛ همچنین برساخت سینمایی این مفاهیم در راستای بازتولید گفتمانهای سیاسی ـ اجتماعی مسلط در هر دهه عمل میکند.
نجمه حسینیسروری؛ حامد طالبیان؛ محمدمهدی مولایی
دوره 12، شماره 15 ، آذر 1390، ، صفحه 9-42
چکیده
سهگانة «اخراجیها» از مهمترین فراوردههای فرهنگ مردمپسند در حوزة دفاع مقدس است. اخراجیها را میتوان پرفروشترین داستان دفاع مقدس دانست. هرچند مضمون اصلی هر کدام از قسمتهای سهگانة اخراجیها متفاوت است، شخصیتهای اصلی این سهگانه ثابتاند.
این پژوهش با مبنا قرار دادن روایتشناسی ساختارگرا ...
بیشتر
سهگانة «اخراجیها» از مهمترین فراوردههای فرهنگ مردمپسند در حوزة دفاع مقدس است. اخراجیها را میتوان پرفروشترین داستان دفاع مقدس دانست. هرچند مضمون اصلی هر کدام از قسمتهای سهگانة اخراجیها متفاوت است، شخصیتهای اصلی این سهگانه ثابتاند.
این پژوهش با مبنا قرار دادن روایتشناسی ساختارگرا و با استفاده از الگوی مشارکتکنندگان «گریماس»، به دنبال یافتن فراز و فرودهای نقش رزمنده در روایت سهگانة اخراجیهاست. در هر فیلم در سه پیرفت،[1] جایگاه سه نوع رزمنده مشخص شده و به تغییرات موقعیت رزمندگان مخلص، رزمندگان فرصتطلب و رزمندگان اخراجی در جایگاههای فاعل، یاریدهنده و بازدارنده توجه شده است. بررسی مجموع فراز و فرودهای سه نوع شخصیت رزمنده در سهگانة اخراجیها، نشان میدهد که بر خلاف عنوان فیلم اخراجیها، این رزمندگان مخلص هستند که در جایگاه محوری روایت قرار دارند و نه رزمندگان اخراجی. رزمندگان مخلص در پیرفت[2] نهایی هر کدام از قسمتهای سهگانۀ روایت فیلم، در جایگاه فاعل قرار میگیرند و داستان حول نقش آنها به پایان میرسد.
1. Sequence
2. گزاره که کوچکترین واحد روایی است و همارز یک جملۀ مستقل (تودوروف،1379: 88 ؛ احمدی،1370: 83) از ترکیب یک شخصیت با کنشی منفرد و تجزیهنشدنی (مثل الف، ب را میکشد یا الف به شهر میرسد) و یا با یک صفت ساده و بسیط (مثل الف شرور است یا الف شاه است) به وجود میآید و پیرفت که معادل یک جملۀ مرکب است، رشتهای از گزارههاست که خود به تنهایی میتواند یک داستان باشد (تودوروف،1379: 91). برای آشنایی با مفهوم پیرفت و چگونگی تشخیص حد و مرز پیرفتهای متوالی یک متن نگاه کنید به: (تودوروف،1379: 90 ـ 86 ؛ اخوت،1371: 58 ـ 57).