صمد عدلیپور؛ وحید قاسمی؛ رضوان قصابی؛ نقی طاهری
دوره 15، شماره 28 ، اسفند 1393، ، صفحه 191-212
چکیده
با پیچیده شدن و گسترش جوامع، اهمیت ارتباطات در بعد سیاسی افزایش یافته است. شبکههای اجتماعی مجازی تغییرهای اساسی در ماهیت و اشکال رفتار سیاسی در جوامع مختلف ایجاد کردهاند و نقش مهمی در اعتماد و مشارکت سیاسی افراد دارند. دراینراستا، هدف این نوشتار، بررسی تأثیرات استفاده از شبکة اجتماعی فیسبوک بر اعتماد و مشارکت سیاسی جوانان ...
بیشتر
با پیچیده شدن و گسترش جوامع، اهمیت ارتباطات در بعد سیاسی افزایش یافته است. شبکههای اجتماعی مجازی تغییرهای اساسی در ماهیت و اشکال رفتار سیاسی در جوامع مختلف ایجاد کردهاند و نقش مهمی در اعتماد و مشارکت سیاسی افراد دارند. دراینراستا، هدف این نوشتار، بررسی تأثیرات استفاده از شبکة اجتماعی فیسبوک بر اعتماد و مشارکت سیاسی جوانان شهر تبریز است. تحقیق حاضر، بهصورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامة محققساخته با حجم نمونة 600 نفر در بین جوانان 18 تا 30 سال کلانشهر تبریز در سال 1392 انجام شده است. روش نمونهگیری، نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای است. یافتههای تحقیق حاکی از آن است که بین مدت زمان عضویت، میزان استفاده و نوع استفاده از فیسبوک با اعتماد و مشارکت سیاسی رابطة معنا¬داری وجود دارد. استفاده از فیسبوک برای کسب اخبار و اطلاعات به تقویت اعتماد سیاسی و مشارکت سیاسی متعارف در بین شهروندان منجر میشود؛ اما استفاده از آن برای سرگرمی و تفریح، دوستیابی، تشکیل گروه و شرکت در بحثهای گروهی، مشارکت سیاسی غیرمتعارف را تقویت میکند.
بهجت یزدخواستی؛ صمد عدلیپور؛ الهام کیخائی
دوره 14، شماره 21 ، اردیبهشت 1392، ، صفحه 81-101
چکیده
دغدغههای فزاینده نسبت به حفظ و ارتقای امکان همزیستی مسالمتآمیز و عادلانه در سطوح ملی و فراملی، اهمیت گفتگو را بهطور بیسابقهای مهم کرده است. به همین دلیل، عوامل و زمینههای مؤثر بر گفتگو موضوع پژوهشهای گوناگون قرار گرفته است. از جملة این عوامل، شبکههای اجتماعی مجازی هستند که عرصههای مختلف زندگی اجتماعی ...
بیشتر
دغدغههای فزاینده نسبت به حفظ و ارتقای امکان همزیستی مسالمتآمیز و عادلانه در سطوح ملی و فراملی، اهمیت گفتگو را بهطور بیسابقهای مهم کرده است. به همین دلیل، عوامل و زمینههای مؤثر بر گفتگو موضوع پژوهشهای گوناگون قرار گرفته است. از جملة این عوامل، شبکههای اجتماعی مجازی هستند که عرصههای مختلف زندگی اجتماعی را تحت تأثیر قرار میدهند.
هدف نوشتار حاضر، مطالعة تأثیر شبکههای اجتماعی مجازی بر گفتگو میان فرهنگها در حوزة عمومی مجازی است. در این چارچوب، استدلال میشود که هر چند ارتقای امکان برقراری ارتباط و دادوستد اطلاعات امکان گفتگو را ارتقا میدهد، محدود و مخدوشکنندة آن هم است. محدودیت مورد نظر اساساً از توزیع نابرابر امکانهای مرتبط با اینگونه فناوریها ناشی میشود و وضعیت خاص حوزة عمومی مجازی هم گفتگو میان فرهنگها را مخدوش میکند. در واقع شبکههای اجتماعی مجازی، به واسطة حوزة عمومی مجازی که پدید میآورند، گفتگو میان فرهنگها را محدود و مخدوش میکنند.