حامد طالبیان؛ سارا طالبیان
چکیده
هدف این مقاله کشف دلالتهای سیاستی مربوط به رسانههای پخش گسترده در ایران از زمان انقلاب تاکنون است. سیاست رسانههای پخش گسترده زیرمجموعهای از سیاست رسانهها در معنای موسع آن است و سیاست عمومی چتر مفهومی این حوزه محسوب میشود. از آنجا که قوانین، مقررات و اسناد قانونی ابزارهای اصلی اعمال سیاستهای عمومی از سوی حکومت در مواجهه ...
بیشتر
هدف این مقاله کشف دلالتهای سیاستی مربوط به رسانههای پخش گسترده در ایران از زمان انقلاب تاکنون است. سیاست رسانههای پخش گسترده زیرمجموعهای از سیاست رسانهها در معنای موسع آن است و سیاست عمومی چتر مفهومی این حوزه محسوب میشود. از آنجا که قوانین، مقررات و اسناد قانونی ابزارهای اصلی اعمال سیاستهای عمومی از سوی حکومت در مواجهه با انواعی از موضوعات و مسائل عمومی از جمله نظامهای خدمات پخش گستردة عمومی است، در این پژوهش همة قانونهای مصوب و بخش مهمی از اسناد سیاستی و مقررات مربوط به رسانههای پخش گسترده در ایران به عنوان مواد پژوهشی گردآوری شده است. به منظور تحلیل این دادههای تجربی از تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری مضمونی استفاده شده تا مضمونهای اصلی سیاستی در رسانههای پخش گسترده شناسایی شود. یافتهها نشان میدهد که در چهل سال گذشته، مالکیت متصلب دولت، ترویج گفتمانهای سیاسی مسلط، یگانگی سامانة پخش، استفاده از بودجههای دولتی تضمینشده، تمرکز بر مخاطب عمومی و توسعة فناوری پخش گسترده هوایی مضمونهای کلیدی سیاستهای رسانههای پخش گسترده را تشکیل دادهاند. با بحث دربارة این مضمونها، نتایج این پژوهش نشان میدهد که در دورة زمانی مطالعه شده، حکومت همواره سیاستهایی تنظیمی را تقویت کرده که دسترسی کنشگران مختلف به رسانههای پخش گسترده را محدود کرده است. با وجود آن که سابقة نخستین پارادایم سیاستی رایج در بسیاری از کشورها به پیش از دهة 1980 بازمیگردد که هدفش انحصار رسانههای پخش گسترده بین پخشکنندگان محدودی است که دولت در آنها سرمایهگذاری کرده، این مدل سیاستی با کمترین تغییرات همواره در ایران تقویت شده است.
نجمه حسینیسروری؛ حامد طالبیان
دوره 14، شماره 21 ، اردیبهشت 1392، ، صفحه 179-213
چکیده
هدف از این مقاله شناسایی گفتمانهای طبقة متوسط در آثار مصطفی مستور است. شناسایی این گفتمانها در نهایت یکی از مهمترین گونههای بازنمایی زندگی شهری در ادبیات داستانی دهة 80 را تحلیل کرده است. در بخش تحلیلی این مقاله، با استناد به دو رمان مشهور این نویسنده، شیوههای بازنمایی زندگی طبقة متوسط شهری بررسی شده و با استفاده ...
بیشتر
هدف از این مقاله شناسایی گفتمانهای طبقة متوسط در آثار مصطفی مستور است. شناسایی این گفتمانها در نهایت یکی از مهمترین گونههای بازنمایی زندگی شهری در ادبیات داستانی دهة 80 را تحلیل کرده است. در بخش تحلیلی این مقاله، با استناد به دو رمان مشهور این نویسنده، شیوههای بازنمایی زندگی طبقة متوسط شهری بررسی شده و با استفاده از نظریة گفتمان لاکلا و موفه، دالهای محوری و شبکههای معنایی برسازندة روایتهای این دو رمان شناسایی شده است.
این بررسی نشان میدهد که گفتمان برسازندۀ روایت در این دو رمان، هویت طبقة متوسطی را بازنمایی کرده که متعلق به گفتمانهای کلانتر سنت و تجدد در ایران است. پاسخ به این پرسش که این بازنمایی تا چه حد مخدوش یا انحرافی آشکار از واقعیت زندگی طبقة متوسط مدرن در ایران است، نیازمند انجام پژوهشهای گستردهتر و عمیقتر جامعهشناختی و ادبی است.
نعمتالله فاضلی؛ حامد طالبیان
دوره 13، شماره 19 ، آبان 1391، ، صفحه 55-90
چکیده
مصرف اینترنت یکی از مهمترین عرصههای مصرف فرهنگی در زندگی روزمره است. مصرف فرهنگی اینترنت در زندگی روزمره، همچنین یکی از مهمترین منابعی است که به هویتهای دانشجویی شکل میدهد و از آن شکل میپذیرد. با اتکا به یکی از نظریههای گفتمانی هویت، در این مقاله، با استفاده از دادههای گردآوری شدة حاصل از یکسال ...
بیشتر
مصرف اینترنت یکی از مهمترین عرصههای مصرف فرهنگی در زندگی روزمره است. مصرف فرهنگی اینترنت در زندگی روزمره، همچنین یکی از مهمترین منابعی است که به هویتهای دانشجویی شکل میدهد و از آن شکل میپذیرد. با اتکا به یکی از نظریههای گفتمانی هویت، در این مقاله، با استفاده از دادههای گردآوری شدة حاصل از یکسال کار میدانی در سه دانشکدة مختلف، مفاهیم معنایی و گفتمانی اصلی مرتبط با مصرف اینترنت و همچنین تفسیرهای ناشی از تجربة زیستة دانشجویان از کار با اینترنت شناسایی و طبقهبندی شده است. شناسایی مقولههای اصلی گفتمانی و تجربة زیسته، مقدمة شناسایی نوعی هویت مجازی در میان دانشجویان است اما یافتههای این بررسی نشان میدهد که بر خلاف تصور رایج، هنوز نمیتوان از نوعی هویت منسجم مجازی در میان دانشجویان سخن گفت.
نجمه حسینیسروری؛ حامد طالبیان؛ محمدمهدی مولایی
دوره 12، شماره 15 ، آذر 1390، ، صفحه 9-42
چکیده
سهگانة «اخراجیها» از مهمترین فراوردههای فرهنگ مردمپسند در حوزة دفاع مقدس است. اخراجیها را میتوان پرفروشترین داستان دفاع مقدس دانست. هرچند مضمون اصلی هر کدام از قسمتهای سهگانة اخراجیها متفاوت است، شخصیتهای اصلی این سهگانه ثابتاند.
این پژوهش با مبنا قرار دادن روایتشناسی ساختارگرا ...
بیشتر
سهگانة «اخراجیها» از مهمترین فراوردههای فرهنگ مردمپسند در حوزة دفاع مقدس است. اخراجیها را میتوان پرفروشترین داستان دفاع مقدس دانست. هرچند مضمون اصلی هر کدام از قسمتهای سهگانة اخراجیها متفاوت است، شخصیتهای اصلی این سهگانه ثابتاند.
این پژوهش با مبنا قرار دادن روایتشناسی ساختارگرا و با استفاده از الگوی مشارکتکنندگان «گریماس»، به دنبال یافتن فراز و فرودهای نقش رزمنده در روایت سهگانة اخراجیهاست. در هر فیلم در سه پیرفت،[1] جایگاه سه نوع رزمنده مشخص شده و به تغییرات موقعیت رزمندگان مخلص، رزمندگان فرصتطلب و رزمندگان اخراجی در جایگاههای فاعل، یاریدهنده و بازدارنده توجه شده است. بررسی مجموع فراز و فرودهای سه نوع شخصیت رزمنده در سهگانة اخراجیها، نشان میدهد که بر خلاف عنوان فیلم اخراجیها، این رزمندگان مخلص هستند که در جایگاه محوری روایت قرار دارند و نه رزمندگان اخراجی. رزمندگان مخلص در پیرفت[2] نهایی هر کدام از قسمتهای سهگانۀ روایت فیلم، در جایگاه فاعل قرار میگیرند و داستان حول نقش آنها به پایان میرسد.
1. Sequence
2. گزاره که کوچکترین واحد روایی است و همارز یک جملۀ مستقل (تودوروف،1379: 88 ؛ احمدی،1370: 83) از ترکیب یک شخصیت با کنشی منفرد و تجزیهنشدنی (مثل الف، ب را میکشد یا الف به شهر میرسد) و یا با یک صفت ساده و بسیط (مثل الف شرور است یا الف شاه است) به وجود میآید و پیرفت که معادل یک جملۀ مرکب است، رشتهای از گزارههاست که خود به تنهایی میتواند یک داستان باشد (تودوروف،1379: 91). برای آشنایی با مفهوم پیرفت و چگونگی تشخیص حد و مرز پیرفتهای متوالی یک متن نگاه کنید به: (تودوروف،1379: 90 ـ 86 ؛ اخوت،1371: 58 ـ 57).