سیدحسین سراجزاده؛ لیلا باقری
چکیده
در سالهای اخیر سبک زندگی بهعنوان یک ساز و کار بروز تفاوتهای ذائقه افراد در چگونگی گذران اوقات فراغت، مدیریت بدن و مصرف فرهنگی، توسط متخصصان رشتههای مختلف بهویژه علوم اجتماعی برای برنامهریزی و سیاستگذاری توجه شده است. شناخت روند پژوهشهای انجام شده با تمرکز بر کم و کیف دانش تولید شده در این حوزه از اهداف این مقاله بوده ...
بیشتر
در سالهای اخیر سبک زندگی بهعنوان یک ساز و کار بروز تفاوتهای ذائقه افراد در چگونگی گذران اوقات فراغت، مدیریت بدن و مصرف فرهنگی، توسط متخصصان رشتههای مختلف بهویژه علوم اجتماعی برای برنامهریزی و سیاستگذاری توجه شده است. شناخت روند پژوهشهای انجام شده با تمرکز بر کم و کیف دانش تولید شده در این حوزه از اهداف این مقاله بوده است. برای دستیابی به اینمنظور، 59 منبع علمی؛ مقاله، پایاننامه و کتاب (حاصل پژوهش و مجموعه مقالات پژوهشی) از طریق جستوجوی واژة «سبک زندگی» در پژوهشهای رشته علوم اجتماعی در پایگاههای علمی ـ تخصصی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، کتابخانه ملی، مجلات تخصصی نور، اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و کتابخانههای دانشگاههای شهر تهران شناسایی و با استفاده از روش مرور نظاممند بررسی شدند. نتایج نشان داد که بیش از دو سوم پژوهشهای سبک زندگی بین سالهای 1385 تا 1390 انجام شده است. شش گونه سبک زندگی از این پژوهشها استخراج شد که بیشترین گونههای بررسی شده به ترتیب به سبک زندگی شبه مدرن (12/34درصد)، پیشامدرن یا سنتی (94/28درصد)، لذتمحور، علممحور، جهانمحلی و ورزشمحور اختصاص داشته است. توجه به سبک زندگی با تمرکز بر بررسی رابطه آن با متغیرهای سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی و دینداری بیشترین میزان بررسی در این عرصه را به خود اختصاص داده است.
سیدمجتبی رضوی طوسی؛ لیلا باقری
دوره 12، شماره 14 ، مرداد 1390، ، صفحه 27-64
چکیده
گردآوری دادههای فرهنگی، به منظور رفع کمبود اطلاعات از فعالیتهای فرهنگی جامعه، یکی از انتظارهایی است که میتوان از اولیای امور فرهنگی داشت. سیاستگذاران فرهنگی به دلیل کمبود این اطلاعات، دشواریهای بسیاری داشته و در پیریزی سیاستهای کلان فرهنگی با موانع جدی روبهرو بودهاند، بنابراین ارائه سیمایی ...
بیشتر
گردآوری دادههای فرهنگی، به منظور رفع کمبود اطلاعات از فعالیتهای فرهنگی جامعه، یکی از انتظارهایی است که میتوان از اولیای امور فرهنگی داشت. سیاستگذاران فرهنگی به دلیل کمبود این اطلاعات، دشواریهای بسیاری داشته و در پیریزی سیاستهای کلان فرهنگی با موانع جدی روبهرو بودهاند، بنابراین ارائه سیمایی عینی از وضعیت فرهنگی کشور منوط به روشی معتمد و جامع است. از آنجا که نشریههای حوزه خانواده در کشور جزو کالاهای فرهنگی به شمار میآید و تأثیر بسزایی بر فرهنگ جامعه دارد، پژوهش حاضر پایهریزی و انجام شد تا با بررسی و شناخت بیشتر، محتوای نشریههای حوزه خانواده خصوصاً پیامها و مطالب فرهنگی آن را ـ که در دورهای یکماهه به مخاطب ارائه میدهند ـ بررسی کنیم و به تصویری از این پیام دست یابیم. برای تحقق این هدف یکی از مهمترین موضوعهای مدنظرمان عبارت است از:
ـ بررسی دقیق مسائل فرهنگی قابل توجه نشریهها، عکسها و آگهیهای همۀ نشریههای مورد پژوهش و تحلیلمحتوای آنها.
اهمّ یافتههای پژوهش عبارت است از:
ـ بیش از سهچهارم تیترهای روی جلد این مجلهها با اخبار روز همخوانی ندارد.
ـ مطالبی که مستقیم به روابط والدین و فرزندان، روابط فرزندان با هم و روابط کل اعضای خانواده پرداخته باشد، بسیار اندک است که توصیه میشود توجه بیشتری به این مطالب شود.
سیدمجتبی رضوی طوسی؛ لیلا باقری
دوره 11، شماره 11 ، آبان 1389، ، صفحه 7-43
چکیده
در سالهای اخیر یکی از بحثهای جدی در حوزة فرهنگی کشورمان موضوع میزان سرانة مطالعة ایرانیان بوده است؛ بهگونه ای که در ابتدای سال 87 بحث در این زمینه به رسانهها نیز راه یافت و ارقامی از 2 دقیقه مطالعه در روز تا 30 دقیقه در روز مطرح گردید. بهمنظور روشنتر شدن این موضوع و ارائة آماری که با استفاده از روشهای علمی و مشخص به ...
بیشتر
در سالهای اخیر یکی از بحثهای جدی در حوزة فرهنگی کشورمان موضوع میزان سرانة مطالعة ایرانیان بوده است؛ بهگونه ای که در ابتدای سال 87 بحث در این زمینه به رسانهها نیز راه یافت و ارقامی از 2 دقیقه مطالعه در روز تا 30 دقیقه در روز مطرح گردید. بهمنظور روشنتر شدن این موضوع و ارائة آماری که با استفاده از روشهای علمی و مشخص به دست آمده و قابل اتکا باشد، دو پیمایش با عنوان «بررسی میزان مطالعة شهروندان تهرانی» در دو سال متوالی 1387 و 1388 به اجرا درآمد که مهمترین نتایج آن در این مقاله ارائه میشود. مهمترین نتایج بهدست آمده به شرح زیر است: ـ میزان مطالعه در سال 88 نسبت به سال قبل آن رو به کاهش بوده و از 90 دقیقه در شبانهروز (24 ساعت) به 1/76 دقیقه در یک شبانهروز رسیده است. از بین منابع مطالعه، مطالعة روزنامه، نشریه و مجله کاهش چشمگیری را نشان میدهد. ـ مقایسة میانگین مطالعة پاسخگویان در هر شبانه روز به تفکیک وضعیت تأهل در دو سال 87 و 88 حاکی از کاهش روند میانگین مطالعه در بین هر دو گروه متأهل و مجرد در سال 88 است. شایان ذکر است افراد مجرد تقریباً نزدیک به دو برابر افراد متأهل مطالعه می کنند. ـ در دو سال 1387 و 1388 بیشترین موضوع مورد مطالعة پاسخگویان در حوزة منابع مذهبی بوده که این رقم در سال 1388، 6/20 درصد بوده که نسبت به سال 1387 (3/15 درصد) افزایش را نشان میدهد.
محمدحسین ساعی؛ لیلا باقری؛ مهدیه احسانی
دوره 11، شماره 9 ، اردیبهشت 1389، ، صفحه 113-146
چکیده
جشنوارة فیلم فجر فرصتی است تا ارزیابی کلیای از سینما ایران به دست دهد؛ بدین منظور همزمان با برگزاری جشنواره در بهمن 1388 از افراد 15 ساله و بالاتر ساکن در مناطق بیستودوگانة شهر تهران یک بررسی پیمایشی از طریق نظرسنجی تلفنی انجام شده است. انتخاب تلفنهای منازل مسکونی تصادفی و نمونة مورد بررسی 1065 تن بوده است.
نتایج نظرسنجی نشان ...
بیشتر
جشنوارة فیلم فجر فرصتی است تا ارزیابی کلیای از سینما ایران به دست دهد؛ بدین منظور همزمان با برگزاری جشنواره در بهمن 1388 از افراد 15 ساله و بالاتر ساکن در مناطق بیستودوگانة شهر تهران یک بررسی پیمایشی از طریق نظرسنجی تلفنی انجام شده است. انتخاب تلفنهای منازل مسکونی تصادفی و نمونة مورد بررسی 1065 تن بوده است.
نتایج نظرسنجی نشان میدهد که 9/42 درصد از پاسخگویان هدف خود را از شرکت در جشنواره «دیدن فیلمهایی که هنوز اکران عمومی نشده است» اعلام کردهاند و به نظر 40 درصد از آنها «در جشنوارة امسال فیلمهایی نبودند که اجازة اکران و یا حضور در جشنواره نیابند.»
3/86 درصد از پاسخگویان موضوع فیلم و 1/57 درصد از پاسخگویان تبلیغات فیلم را از عواملی میدانند که به میزان بالایی در جذابیت فیلمها مؤثرند.
همچنین با افزایش سن بهشدت از تعداد دفعات به سینما رفتن کاسته میشود و بالعکس.